Groen wonen: de nieuwe norm in nieuwbouw

De bouw van nieuwbouwprojecten wordt aan banden gelegd, onder meer vanwege het stikstofprobleem. Natuurlijk is natuur belangrijk, tegelijkertijd moet er ook een oplossing komen voor het nijpende woningtekort. 

En als je het over de langere termijn beschouwt kan dat juist goed samen gaan. Want wonen in een nieuwbouwhuis draagt bij aan een duurzamere samenleving. Nieuwbouwmakelaar Albert de Boer legt uit.

Windmolen inbegrepen

“Ontwikkelaars en aannemers zijn enorm bezig met de verduurzaming van hun projecten. Dat is in de afgelopen vijf jaar echt in een stroomversnelling geraakt. Vandaag de dag heeft elke nieuwbouwwoning die wij verkopen op zijn minst een warmtepomp, en voldoet minimaal aan energielabel A++. De toekomstige bewoners gaan zo een stuk energiezuiniger wonen. En dan zijn er ontwikkelaars die nog verder gaan. Een mooi voorbeeld is het project Sluiseiland in Vianen. Al vanaf de eerste fase zijn wij betrokken bij de plannen voor dit ambitieuze project dat midden in de stad aan de oever van de Lek gebouwd gaat worden.

Het doel is altijd geweest om daar compleet energieneutraal te kunnen wonen. In de plannen is zelfs waterkracht door het stuwen van de sluizen de tekentafel gepasseerd bij Smit’s Bouwbedrijf. Uiteindelijk wordt er straks geen gebruik gemaakt van waterkracht maar van windkracht. De kopers van de woningen worden namelijk mede-eigenaar van een windmolen die hen gegarandeerd voorziet van groene stroom. Dat is natuurlijk een supergoed initiatief.”

Next level in duurzaamheid
“Een ander toonaangevend project als het om duurzaam wonen gaat is Levels in Utrecht. Hier ligt de energienorm vele malen hoger dan de energienorm die we nu kennen. Er worden zoveel zonnepanelen geplaatst dat de bewoners van de overcapaciteit 10 à 15.000 kilometer met een elektrische auto kunnen rijden. Het uitgangspunt is dat de woningen meer energie opleveren dan verbruiken. Elke woning heeft een warmtepomp uit eigen bron die in de winter verwarmt en zomers voor verkoeling zorgt. De binnentuin is zo opgezet dat deze zomers een aantal graden koeler graden is dan de omgeving dankzij een slim natuurlijk aircosysteem. Verder wordt het regenwater opgevangen om de binnentuin te beregenen via een natuurlijk watertoevoersysteem.

Bij de bouw wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van grondstoffen die recyclebaar zijn. Ontwikkelaar Janssen de Jong Projectontwikkeling stelt ook nog eens de eerste drie jaar elektrische deelauto’s en elektrische deelfietsen ter beschikking aan de bewoners. Wij hebben de eerste mensen al gesproken die om deze reden van plan zijn hun auto weg te doen. Dat is toch fantastisch!”

Er moet nog veel gebeuren
“Op kleine schaal gebeurt er ook van alles. Zo zijn er ontwikkelaars die vergunningen hebben gekregen voor woningen met gas, maar uit eigen initiatief alsnog overgegaan zijn op warmtepompen zodat de woningen gasloos opgeleverd worden. Of projecten in de polder waar iedere woning een eigen bron voor een warmtepomp heeft, en als vanzelfsprekend rekening wordt gehouden met elektrisch rijden door minstens 25% van de parkeerplaatsen van laadpalen te voorzien. We merken echt dat er een omslag plaatsvindt. Vijf jaar geleden werd er wel gesproken over duurzame oplossingen, maar er kwam weinig van de grond. Nu zien we dat grote ambities worden waargemaakt. Het kost natuurlijk wel veel tijd om dit soort projecten te ontwikkelen. Je moet eigenlijk opnieuw het wiel uitvinden. Met Levels begonnen we in 2017 en volgend jaar gaat de bouw van start. Zo’n proces duurt lang, terwijl de vraag naar woningen ontzettend groot is.

Dat blijft een beperkende factor. Is de capaciteit er om snel duurzame woningen te blijven ontwikkelen, kunnen we het met zijn allen wel bijbenen? Ik verwacht dat dit deels nog niet kan. Er moet zoveel gebeuren de komende tijd dat dat nog een hick-up wordt in de uitvoering. En dan is er nog de vraag of de technologie ver genoeg is om de woningnood bij te houden. Een warmtepomp is goed, toch we kunnen natuurlijk niet onbeperkt diepe gaten in de grond boren. Er zal ook iets anders ontwikkeld moeten worden en dat kan jaren duren. Maar we zijn de goede weg ingeslagen als het gaat om duurzaam wonen. Als we met zijn allen ons gedrag ook nog een beetje aanpassen kunnen we samen ons steentje bijdragen aan een duurzame toekomst.”

Sociaal

Volg ons op sociale media

Aangesloten bij:

NVM funda NWN ERA

Woondromen waarmaken

Ieder mens heeft ideeën over de manier waarop hij wil wonen en leven, en welk huis daarbij past. De Koning makelaars noemen dit woondromen. Woondromen staan bij ons centraal. We zijn benieuwd naar jouw woondromen.

Contact

De Koning nieuwbouw
Haven 7
3441 AS Woerden
Nederland

0348 - 48 80 05
nieuwbouw@dekoningwonen.nl

Meer contactgegevens