Nieuwbouwwoning later uitbouwen: kan dat?

Een nieuwe woning kost veel geld. Wil je je woning het liefst uitbreiden, maar heb je er op dit moment het geld niet voor, dan kies je er wellicht voor om dit later te doen. We nemen je mee in de voor- en nadelen van het later uitbouwen.

Voordeel: Het scheelt je, op dit moment, geld
Een extra uitbouw of een dakkapel is een dure ingreep. Vooral in de huidige markt, met een schaarste aan personeel en materiaal, is het niet gek om deze plannen even op de lange baan te schuiven. Zo heb je langere tijd om te sparen en de uitbouw te kunnen bekostigen.

Voordeel: Je kunt zelf je aannemer kiezen
Wordt de uitbouw direct met de bouw meegenomen, dan heb je zelf minder inbreng in de kosten en de keuze voor een aannemer. Je krijgt een prijs voorgeschoteld, terwijl je zelf misschien een aannemer kent die het goedkoper kan uitvoeren. Houd er echter rekening mee dat een eigen aannemer ook deskundig omgaat met het energieconcept van het huis.

Nadeel: Een latere uitbouw gaat ten koste van de energieprestatie
Huidige nieuwbouwwoningen moeten energiezuinig zijn en voldoen aan de BENG-eisen. Voor de oplevering van een nieuwbouwwoning wordt bepaald wat er gedaan moet worden om te kunnen voldoen aan deze eisen, zoals isolatie of de inbouw van een warmtepomp. Deze keuzes worden o.a. gemaakt op basis van de oppervlakte van je woning. Ga je later uitbouwen, dan verstoor je daarmee de basis.

Nadeel: De oplevergarantie vervalt
Bij de oplevering van je nieuwe woning worden er oplevergaranties afgegeven. Doe je later zelf aanpassingen aan de woning, dan vervallen deze garanties. Deze kunnen immers niet meer gegarandeerd worden. Zo kun je later ook niet meer terugvallen op de garanties, mochten er zaken niet meer werken zoals vooraf opgesteld.

Conclusie
Er is geen goed of fout antwoord, maar het is verstandiger en veiliger om direct tijdens de bouw te gaan uitbouwen. Dit wordt dan meegenomen op de meerwerkoptielijst. Wil je dit toch naderhand doen, neem dan contact op met oospronkelijke ontwikkelaar of bouwer. Hij of zij kan je adviseren.

Sociaal

Volg ons op sociale media

Aangesloten bij:

NVM funda NWN ERA

Woondromen waarmaken

Ieder mens heeft ideeën over de manier waarop hij wil wonen en leven, en welk huis daarbij past. De Koning makelaars noemen dit woondromen. Woondromen staan bij ons centraal. We zijn benieuwd naar jouw woondromen.

Contact

De Koning nieuwbouw
Haven 7
3441 AS Woerden
Nederland

0348 - 48 80 05
nieuwbouw@dekoningwonen.nl

Meer contactgegevens